Hypotheek Aflossen Of Geld Beleggen?

Kun je nou beter je hypotheek aflossen of je geld beleggen op de beurs? Reken je even mee?

Aflossen-of-beleggen

Deze vraag krijg ik maar al te vaak. Ook is dit vaak een onderwerp van discussie. Want: wat is nou prettiger om geen hypotheekschuld te hebben? Dat geeft toch een enorm gevoel van vrijheid? Dat is waar. Maar wanneer het om geld gaat is één ding belangrijk: laat je gevoel links liggen en vertrouw op de cijfers.

Schuld of niet?

Vooral de generatie van mijn ouders leven bij deze gedachte: “Los zo snel mogelijk je hypotheek af, dan ben je af van je schuld”. Het idee van schuld is dan ook vaak een motivatie om de hypotheek (versneld) af te lossen. Het is natuurlijk fijn om niet elke maand te moeten aflossen en rente te betalen.

Maar is dit wel de juiste beslissing? Het ligt natuurlijk helemaal aan de situatie en jou als persoon, maar in het kader van vermogensopbouw, denk ik dat aflossen niet de beste keuze is. Hieronder een aantal rekenvoorbeelden om dit te onderbouwen.

Rekenvoorbeeld hypotheek aflossen

Stel jouw woning is vandaag de dag €300.000 waard en jouw hypotheekschuld is €250.000. Dit geeft jouw een overwaarde van €50.000. Maar: dit geld is niet liquide, het zit namelijk ‘in’ jouw woning. Pas wanneer je je woning gaat verkopen en jij je hypotheek aflost, heb je €50.000 ‘winst’; oftewel jouw vermogen.

Stel je de afgelopen jaren ook flink gespaard en heb je maar liefst €50.000 op je spaarrekening. Jouw spaargeld levert niet of nauwelijks rente op, en deze rente is in ieder geval lager dan de hypotheekrente die je betaalt. Hiermee wordt het voor spaarders dus een overweging waard om dit bedrag op de hypotheek af te lossen. Stel jij gaat aflossen, dan ziet jouw vermogen er als volgt uit:

Vóór aflossingNá aflossing
Waarde woning€ 300.000,00€ 300.000,00
Hypotheekschuld-€ 250.000,00-€ 200.000,00
Spaargeld€ 50.000,00€ 0,00
Totale vermogen€ 100.000,00€ 100.000,00

Zoals je ziet veranderd jouw totale vermogen niet. Het enig wat jij hebt gedaan is dat jij liquide middelen hebt verschoven naar de illiquide middelen, want jouw spaargeld is nu ‘weg’. Je maandlasten zijn wel lager geworden, Je hoeft immers minder rente te betalen en ook zal de aflossing lager zijn.

Hou er wel rekening mee dat extra aflossen niet altijd zomaar kan. Veel hypotheekverstrekkers hebben een limiet op extra aflossen. Zo mag je bij de Rabobank doorgaans maximaal 20% per jaar extra aflossen. Wil je meer aflossen, dan moet je een boete betalen. De voorwaarden kun je terugvinden in jouw hypotheekdocumenten.

Aan de andere kant is er vermogensbelasting: belasting die je moet betalen over jouw vermogen. Voor een alleenstaande is de belastingvrije voet ca. €50.000. Heb je een fiscaal partner, dan is dit ca. €100.000. In 2022 gaat dit nog verder wijzigen en wordt er gerekend met een fictief rendement. Hoeveel dit precies in jouw geval is kun je terugvinden op de site van de Belastingdienst.

Rekenvoorbeeld beleggen

Maar wat nu als we de hypotheek niet aflossen en onze €50.000 gaan beleggen. Nu bieden in het verleden behaalde resultaten geen enkele garantie voor de toekomst, maar beleggen is een spel van de lange termijn. Wanneer we dan de rendementen van de afgelopen decennia bekijken, levert beleggen een gemiddeld rendement op van zo’n 10 tot 11% per jaar. Reken je de inflatie mee dan is dit zo’n 8 tot 9%. Laten we voorzichtig rekenen en een gemiddeld rendement van 7% aanhouden. Vervolgens nemen we een gemiddelde waardestijging van de woning van 2% per jaar en een hypotheekrente van ook 2% per jaar. Dit geeft over 10 jaar het volgende beeld:

SpaarderBelegger
Waarde woning€ 365.698,33€ 365.698,33
Hypotheekschuld-€ 200.000,00-€ 250.000,00
Meer betaald aan rente€ 0,00-€ 10.949,72
Belegd vermogen€ 0,00€ 98.357,57
Totale vermogen€ 165.698,33€ 203.106,17

In dit voorbeeld is de belegger duidelijk in het voordeel met bijna €40.000 meer vermogen. Ik heb in de berekening geen rekening gehouden met de maandelijkse lasten en het feit dat de spaarder mogelijk per maand méér kan sparen dan de belegger wanneer deze blijft aflossen. Ook heb ik geen rekening gehouden met de hypotheekrenteaftek. Echter, met de huidige hypotheekrente is dat verschil niet heel erg groot.

Dus? Aflossen of beleggen?

Die vraag blijft erg persoonlijk en hangt ook een beetje af van jouw profiel. Hou jij van zekerheid en niet van risico’s? Dan ben jij wellicht meer een spaarder. Wanneer jij iets meer risico durft te nemen zul jij met de huidige rentestanden er echter niet verstandig aan doen om je hypotheek af te lossen. Deze groep, de beleggers, willen het geld liever voor hun laten werken zodat dit op termijn meer waard wordt.

Daarnaast heeft beleggen nog een ander voordeel: je geld is relatief eenvoudig weer liquide te maken. Mocht er dus iets gebeuren waardoor jij je geld toch eerder nodig hebt, dan kun je je aandelen verkopen en het geld weer naar je spaarrekening overhevelen. Wanneer je je hypotheek aflost is het altijd weer lastiger om dit geld op te nemen. Ook zitten hier weer de nodige kosten aan verbonden.

Zelf heb ik gekozen om mijn spaargeld te laten groeien met ETF beleggen. Dit geeft me een stukje rust, maar ik ben er ook van overtuigd dat dit op de lange termijn voor een mooi en solide rendement zorgt.

Let op: dit zijn sterk vereenvoudigde berekeningen. Iedere situatie is anders en het rendement op beleggingen kent geen garanties en is sterk afhankelijk van het portfolio en de gekozen strategie!

Plaats een reactie