Betaal Jezelf Eerst. Altijd.

Ben jij serieus bezig met geld en heb je serieuze plannen? Dan moet je beginnen met jezelf éérst te betalen.

Betaal jezelf eerst

Misschien heb je het wel eens gehoord of gelezen: ‘Betaal altijd jezelf eerst’. Heb jij geen idee wat dit betekent? Ik leg dit principe uit in deze post.

Wat betekent ‘Betaal jezelf eerst?’

Eigenlijk is het heel simpel: jezelf eerst betalen betekent eigenlijk niets meer dan dat je eerst geld voor jezelf of je financiële doelen aan de kant zet vóórdat je andere uitgaven doet. De meeste mensen zijn namelijk gewend om eerst geld uit te geven aan vaste lasten, rekeningen, dan aan andere ‘behoeften’ en wat overblijft (als dat al het geval is) opzij te zetten. Maar wat nu als je nu eens eerst jezelf gaat betalen voordat je die andere zaken gaat betalen?

De gemakkelijkste manier om hiermee te beginnen is om een aparte rekening of potje te gebruiken waarop jij geld stort zodra je betaald krijgt. Het liefst automatisch. Deze rekening moet apart zijn van de rekening waarmee jij de vaste lasten, rekeningen en andere uitgaven van betaald. Op deze manier geef jij voorrang aan jouw financiële doelen voordat je geld uitgeeft.

Waarom is het belangrijk om jezelf eerst te betalen?

Wanneer je jouw eigen doelen vooropstelt boven al het andere, creëer je een betere bewustwording van jouw financiën en bouw je aan een gezonder uitgavenpatroon. Natuurlijk kun je jezelf voorhouden dat je alles wat overblijft gaat sparen, maar de kans is groot dat je makkelijk verzaakt óf dat het bedrag sterk fluctueert (lees: lager is dan je had gehoopt).

Heb je wel eens tegen jezelf gezegd: volgende maand ga ik écht sparen! Of: mijn vakantiegeld of belastingteruggave zet ik aan de kant. Of dat je gaat sparen na een loonsverhoging of bonus waar je al een tijdje op zit te wachten.

Met zo’n instelling saboteer je je eigen plan om te sparen. We hebben vast en zeker de beste intenties met onszelf en ons geld, maar uitstelgedrag of jezelf beloftes doen is eigenlijk niet genoeg. Daarnaast, wanneer we meer gaan verdienen zijn we automatisch geneigd om ons uitgavenpatroon ook aan te passen. Dit gaat heel geleidelijk, maar meer verdienen komt er doorgaans op neer dat we ook meer gaan uitgeven.

Geld opzij zetten is belangrijk om je financiele doelen te behalen, of dit nu gaat om €500 voor een weekendje weg of €50.000 voor het aflossen van een lening. Jezelf eerst betalen is absoluut cruciaal om je doelen te behalen. Door jezelf eerst te betalen creeer je urgentie én hou je een vrij gevoel aan de uitgaven die je naast alle verplichtingen nog kan doen.

Hoe betaal je jezelf eerst?

Nu je de achterliggende kent kunnen we over naar de strategie: hoe betaal je jezelf nou eerst?

Betaal jezelf alsof het een rekening is

Doe net alsof het betalen van jezelf een maandelijkse rekening is. Stel een vast bedrag in dat wordt overgemaakt op een aparte rekening, precies op of net na de dag wanneer jij betaalt krijgt. Behandel deze betaling ook zo. We weten immers allemaal wat er gebeurt als jij je hypotheek of energierekening niet betaald…

Laat je werkgever het voor je doen

Deze is ook simpel: vraag je werkgever om je salaris te storten op verschillende rekeningen. Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om een soort spaarplan op te zetten. Hier kunnen weer andere (fiscale) voordelen aan zitten.

Maak meerdere rekeningen of potjes

Ik gaf al eerder aan dat het een goed idee is om voor ‘jouw’ geld een aparte rekening aan te maken. Maar dit principe kun je ook uitbreiden door meerdere verschillende rekeningen te maken voor verschillende doelen. Zo kun je een rekening maken voor vakanties, de auto, studeren, vrije tijd etc. Dit helpt enorm om een overzicht te geven en geeft je ook rust. Vergeet vooral niet om iedere aparte rekening of potje de naam te geven van het doel!

Wil jij graag die Rolex? Geen enkel probleem. Maar wanneer je daarvoor geld moet halen van de rekening die eigenlijk bedoeld is voor vakantie, dan denk je misschien wel twee keer na…

Nog handiger: gebruik het JAR-systeem.

Welk bedrag moet ik mezelf betalen?

Hoeveel je jezelf moet betalen hangt natuurlijk sterf af van je inkomsten en uitgaven. In het JAR-systeem van T. Harv Eker wordt de volgende standaard verdeling aangehouden:

  • 55% voor vaste lasten
  • 10% voor je ‘financial freedom’
  • 10% scholing en opleidingen
  • 10% sparen
  • 5% onvoorzien
  • 5% liefdadigheid/sponsoring
  • 5% vrij te besteden

Alhoewel dit een voorbeeld is, kun je dit wel als leidraad gebruiken. Maak voor jezelf als eerste een duidelijk overzicht van jouw financiële situatie met een Excel sheet waarin jij alle posten opneemt. Dit is absoluut noodzakelijk en dient als uitgangspunt voor jouw financiële doelen en waar jij je geld voor opzij zet.

Wat als ik schulden heb?

Ook dit hangt weer een beetje van je situatie af én natuurlijk van het type schuld. Een schuld op je credit card met een hoge rente wil je misschien sneller afbetalen dan een studieschuld met amper rente. Kun jij je schulden bijvoorbeeld snel aflossen door deze manier van geld opzij zetten? Dan is het wellicht zinvol om eerst die schuld af te lossen.

Heb jij echter een grote schuld die wat langer duurt om af te betalen? Ook dit ligt een beetje aan de rente, maar als het aflossen van deze schuld je weerhoudt om te sparen voor andere doelen, dan kan het misschien zinvol zijn om deze aflossing apart mee te nemen in je doelen, naast andere spaardoelen. Het leven moet natuurlijk ook een beetje leuk blijven.

Tot slot

Eerst jezelf betalen verplicht jezelf om doelen te stellen en om deze zichtbaar te maken. Wees specifiek met je doelen en gebruik deze doelen als naam voor jouw verschillende potjes. Dit helpt enorm wanneer je geneigd bent om er geld vanaf te halen voor een ander doel. Gebruik die belastingteruggave, bonus, vakantiegeld om je potjes een boost te geven.

Misschien ga je het zelfs leuk vinden! Succes!

Plaats een reactie