Assets & Liabilities

Een fundamenteel inzicht welke je eenvoudig kan helpen wanneer je je geldzaken en investeringen op orde wilt hebben.

Assets-&-Liabilities

Wanneer je met geld bezig bent, is het van fundamenteel belang dat je het verschil tussen Assets & Liabilities, oftewel activa en passiva, goed kunt onderscheiden. In deze post leg ik je meer uit over de verschillen. Ik ga niet diep in op boekhoudkundige zaken, maar vanuit het perspectief als privé persoon en kom daarbij met andere inzichten die jou aan het denken gaan zetten!

Altijd in balans

Net als op een balans van een bedrijf, heb ook jij als privé persoon een balans met daarop activa en passiva. Activa zijn je bezittingen en de passiva de manier waarop de activa zijn gefinancierd. De activa en passiva zijn altijd in balans met elkaar. Wanneer jij je stort op je geldzaken, is het belangrijk dat je een goed overzicht hebt van jouw balans en dus jouw financiële situatie! Heb je dit niet, dan ben je niets meer dan een ongeleid projectiel…

Om jouw balans op te stellen is het belangrijk om de verschillen tussen activa en passiva (assets & liabilities) te kennen.

Activa vs. passiva

De activa bestaan uit bezittingen zoals je geld, je huis, inboedel en overige zaken die een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Ook een auto, motor of boot is activa, zij het dat dit (sterk) afschrijvende activa zijn. Ze worden dus minder waard over de tijd genomen. Daarnaast zitten er ook kosten aan om ze ‘op de weg’ (of in het water) te houden.

De passiva bestaan uit je vermogen en schulden (waarmee je activa al dan niet gefinancierd is). Jouw eigen vermogen is het verschil tussen de bezittingen en schulden.

Hieronder een versimpeld voorbeeld van een balans:

ACTIVAPASSIVA
Woning€375.000Eigen vermogen€112.000
Auto€20.000Hypotheekschuld€300.000
Motor€5.000Persoonlijke lening€8.000
Banksaldo€15.000Lening auto€15.000
Inboedel€20.000
Totaal€435.000Totaal€435.000

Let wel op: je eigen vermogen is dus een fictief bedrag, dit is niet iets wat je zonder meer ten gelde kunt maken. Dit geld heb je alleen wanneer je alles van de hand doet.

Inkomsten vs. uitgaven

Nu ga ik iets verder en probeer ik uit te leggen hoe activa en passiva zich verhouden tot inkomsten en uitgaven (jouw winst- en verliesrekening). Dit is één van de belangrijkste inzichten die ik heb verkregen wanneer het om geld gaat. Ik ga even uit van dezelfde situatie als die van de balans. De inkomsten en uitgaven zien er globaal als volgt uit:

InkomstenUitgaven
SalarisBelasting
Rente (alle leningen)
Aflossing hypotheek
Aflossing overige leningen

Ik heb er even een simpel overzicht van gemaakt, de werkelijke lijst met kosten is in een gemiddelde situatie vele malen langer. Denk alleen maar eens aan zaken als je telefoon, internet, Netflix, sportschool, boodschappen, kleding etc.

Zet je nu de balans naast de inkomsten en uitgaven. Dan zie je meteen dat alle passiva voor uitgaven zorgt. Daarnaast is salaris het enige wat er binnenkomt. Je bent dus eigenlijk voor 100% afhankelijk van salaris om alle kosten te dekken. Dat is best wel eng, maar zo wordt het ons geleerd: doe goed je best op school, zorg voor een goede baan, koop een huis (met hypotheek) en zorg voor wat spaargeld achter de hand mocht de wasmachine stuk gaan… Maar wat nou als die ene bron van inkomen wegvalt?

Dus hoe kun je die afhankelijk van salaris verkleinen? Juist! Door je geld in assets te stoppen. Onderstaande afbeelding maakt dit concept iets eenvoudiger:

Heb jij jouw situatie inzichtelijk?

Zoals je ziet is het niet veel werk, maar geeft het wel een heel duidelijk beeld van jouw (vermogens)positie. Neem even de tijd om jouw balans op te maken en inzicht te krijgen in jouw inkomsten en uitgaven. Dit is de absolute basis voor iedereen die zich actief met geld bezig gaat houden.

Samenvattend:

Ik gebruik zelf altijd de volgende stelregel:

Assets leveren geld op en liabilities kosten geld.

Dus hoe laat je geld voor jou werken? Door je geld in assets te stoppen die jou geld opleveren in plaats van geld kosten. Die auto, motor of boot zijn in deze theorie dus duidelijk geen asset (of het moet een Ferrari 250GTO uit 1963 zijn…). Jouw huis is dus ook geen asset. Het kost je namelijk geld om er te wonen. Leuk die overwaarde, maar als je je woning niet verkoopt, heb je er weinig aan. De overwaarde opnemen, om vervolgens assets mee te kopen kan natuurlijk wel. Daarover een andere keer meer.

Plaats een reactie