Welke Crypto Kopen?

Welke crypto moet je nu kopen? In dit artikel deel ik mijn investeringen in diverse crypto-projecten.

Welke Crypto Kopen?

“Welke crypto kopen?” is één van de meest gestelde vragen die ik krijg wanneer ik het met anderen heb over crypto. En het jammere is: ik heb hier geen pasklaar antwoord op. Net als bij een beleggingsportfolio spelen tal van zaken een rol. Zo ligt het voor een groot deel aan het risico wat je bereid bent om te lopen en of jij zelf de moeite neemt om goed onderzoek te doen (lees ook mijn artikel over DYOR!).

Wanneer je Googelt op ‘welke crypto kopen’ en de eerste 10 hits bekijkt, zie je dat iedereen weer een andere lijst met favorieten heeft en ook iedereen weer een andere onderbouwing heeft.

Aantrekkingskracht crypto

Veel mensen worden aangetrokken door crypto omdat ze verhalen hebben gehoord of gelezen over mensen die in korte tijd heel veel geld hebben verdiend. Dit lijkt natuurlijk aantrekkelijk, maar vergeet niet dat crypto precies zo werkt als op de beurs: waar de een geld verdient, verliest de ander. Crypto wordt ook wel eens het nieuwe goud genoemd. En, alhoewel ik zeker geloof in crypto, is de grootste overeenstemming met goud de ‘gold rush’; iedereen probeert zijn of haar graant mee te pikken in de hoop op een grote klomp goud. Wanneer je serieus bent en wilt beginnen met crypto, adviseer ik je vooral om naar de lange termijn te kijken. Vergeet het snelle geld, de kans is groter dat je je geld verliest.

Het beste moment om met crypto te starten was 10 jaar geleden. Het twee-na-beste moment is vandaag.

Rijke Pa

De geluksverhalen zijn meestal mensen die ergens heel vroeg zijn ingestapt óf zelf aan de knoppen zitten door een project te lanceren. En natuurlijk is het mogelijk dat jij in de nieuwe Shiba Inu stapt, maar de kans dat het niks wordt is groter. Crypto, en met name altcoins zijn een ‘high risk / high return’ belegging. Ik ga je niet ontmoedigen, maar weeg altijd zorgvuldig af in welk project je wel of niet in stapt.

Niemand kan de koers voorspellen!

Welke crypto gaat stijken kan niemand, maar dan ook niemand voorspellen!

Laat je niet verleiden door websites of influencers die koersen voorspellen met mooie verhalen en grafieken. Maak vooral voor jezelf een analyse en gebruik ook je eigen gezonde verstand.

Welke crypto kopen voor de lange termijn?

Omdat ik echt geloof in crypto, heb ik een deel van mijn vermogen ook in diverse projecten gestopt. De keuze voor welke coins heb ik gebaseerd op eigen onderzoek. Ik geloof alleen in fundamentele analyse en niet in technische analyse. Dit laatste is wat mij betreft meer voor daytraders en speculanten. Of een project succesvol is en of deze potentie heeft ligt voor mij helemaal aan zaken zoals:

  • Use-case (welk probleem lossen ze op?)
  • Technologie
  • Het team erachter
  • Schaalbaarheid
  • Netwerkadoptie
  • Toekomstplannen

Hieronder vertel ik je in welke cryptocurrencies ik heb belegd en waarom. Ik ga niet elk project tot in detail behandelen, maar geef een korte omschrijving. Wanneer je zelf wilt investeren zul je ook zelf op onderzoek moeten uitgaan.

1 Ethereum (ETH)

Voor mij is Ethereum (ETH) absoluut één van de favorieten. Na Bitcoin is dit de grootste cryptocurrency en dat is niet voor niets. Zo heeft Ethereum een aantal interessante features die Bitcoin niet heeft:

  • Smart contracts: Ethereum was het eerste netwerk die zogenaamde ‘smart contracts’ mogelijk maakte. Dit was en is een hele sterke use case en heeft er voor gezorgd dat ETH heel snel is gegroeid.
  • NFT’s: zeg je NFT dan zeg je automatisch Ethereum. ETH heeft een enorm marktaandeel wanneer het gaat om de adoptie van NFT’s.
  • Ethereum 2.0: sinds de lancering heeft Ethereum een aantal grote en kleine updates gehad om fouten eruit te halen en de schaalbaarheid te verbeteren.

2 Cardano (ADA)

Cardano (ADA) is weer een verbetering van Ethereum. Oprichter Charles Hoskinson was ook mede-oprichter van Ethereum maar vond dat dit beter kon en begon zijn eigen blockchain project. Zijn grootste kritiek op ETH is dat transacties lang kunnen duren, dat de transactiekosten hoog zijn en veel energie kosten. Cardano moet dit probleem oplossen met een veel efficienter netwerk. Zo kan het Cardano netwerk 257 transacties per seconde verwerken. Bij Ethereum zijn dat er maar 14.

Cardano is een echte ‘Ethereum-killer’, maar heeft nog wel een lange weg te gaan. ADA is wat mij betreft een serieuze kanshebber voor een grote adoptie op de lange termijn.

3 Solana (SOL)

Solana (SOL) heeft net als Cardano haar pijlen gericht op Ethereum. Het hetwerk van Solana kan tienduizenden transacties per seconde verwerken en is extreem energiezuinig. Zo kost een SOL-transactie net zoveel energie als twee Google zoekopdrachten!

De individuele computers of ‘nodes’ zijn veel krachtiger dan bij andere blockchains, wat het netwerk duurder en minder decentral maakt. Logisch ook dat het gewicht in de use-case van Solana ligt voornamelijk in de gaming en NFT-markt ligt. En daarmee automatisch uitermate geschikt voor de Metaverse.

4 Avalanche (AVAX)

Avalance (AVAX) wil ook graag de strijd aan gaan met Ethereum en lijkt in dat opzicht erg op ADA en SOL. Avalance is echter nóg meer gericht op snelheid, efficiency en een hoge mate van veiligheid en decentralisatie. Zo heeft AVAX in tegenstelling tot andere blockchains wel duizenden nodes en is hun eigen netwerk in drie verschillende blockchains verdeeld. Dit komt de efficiency en veiligheid ten goede.

Alhoewel ik de term ‘Ethereum-killer’ al een paar keer heb gebruikt denk ik dat de verschillende blockchains prima naast elkaar kunnen bestaan in het ecosysteem. Ieder project heeft weer zijn eigen USP’s en daarmee geschikt voor verschillende toepassingen. Avalance hoort wat mij betreft ook op dat lijstje.

5 Polkadot (DOT)

Polkadot (DOT) is ook ontstaan uit enige frustratie over Ethereum, De oprichter, Gavin Wood, stond ook aan de wieg van Ethereum en hij vond dat het allemaal niet snel genoeg ging.

Het unieke van Polkadot is dat het een zogenaamd ‘shared multichain’ is en meerdere blockchains verbind in een verening netwerk. Gebruiker van Polkadot kunnen dus informatie en transacties van meerdere blockchains combineren. Groot voordeel hiervan is dat men dus niet afhankelijk is van één dominante blockchain. Iets wat het gedecentraliseerde karakter ten goede komt.

6 Bitcoin (BTC)

Natuurlijk mag Bitcoin niet in mijn lijst met favoriete crypto’s ontbreken. Ondanks het gebrek aan een duidelijke use-case (naast de functie van geld op zich), heeft Bitcoin een enorme aantrekkingskracht op investeerders. Door de pioniersfunctie die BTC bekleedt, zien velen dit ook wel als het nieuwe goud. Alhoewel ik geen 19,000% rendement meer verwacht (want dat is het rendement van BTC van de start tot nu ongeveer), denk ik dat Bitcoin altijd een vaste kracht zal blijven binnen de industrie.

Veelbelovende projecten voor de Metaverse

Los van het feit dat de markt nog onderontwikkeld is, zie ik de eerder genoemde projecten wel als breed geadopteerd. De laatste maanden is de Metaverse enorm in opkomst (Facebook heeft hun moederbedrijfs zelfs omgedoopt tot ‘Meta’!) en ik zie daar ook zeker een aantal veelbelovende projecten. Alhoewel de Metaverse nog vrij jong is, heb ik toch belegd in een aantal platforms:

7 Decentraland (MANA)

Decentraland (MANA) is een virtuele wereld die vastligt in de blockchain en waar je met andere gebruikers kan connecten. Je kunt er ook stukken land en andere assets kopen die als NFT worden verhandeld.

Decentraland bestaat al sinds 2017, maar is de laatste maanden aan een enorme opmars bezig, mede doordat de stukken land worden gezien als virtueel vastgoed. Transacties van boven de miljoen voor een stuk land in Decentraland wordt steeds vaker regel dan uitzondering. Alles wordt verhandeld in de coin MANA, wat daarmee een drijvende kracht is achter de waarde.

8 The Sandbox (SAND)

The Sandbox (SAND) lijkt sterk op Decentraland en is een metaverse platform. The Sandbox lijkt het vooral op marketingvlak erg sterk te doen door samen te werken met grote namen en merken zoals Adidas, Atari en Snoop Doog.

9 Axie Infinity (AXS)

Axie Infinity (AXS) is niet echt een Metaverse platform, maar eigenlijk een NFT-gaming platform. Het spel heeft veel weg van Pokémon en is erg populair. Met die blockchainspel kun jij zogenaamde ‘Axies’ kopen en verkopen. Dit zijn unieke beestjes die je naast verhandelen ook kunt trainen en met andere Axies kunt laten vechten. Iedere Axie is een NFT.

Omdat ik geloof ik de combinatie van gaming, blockchain en NFT’s denk ik dat Axie Infinity een rooskleurige toekomst heeft.

En welke crypto kopen voor de korte termijn?

Wanneer ik het heb over investeren in crypto op de korte termijn, dan bedoel ik eigenlijk speculeren. Door de enorme aanwas van nieuwe projecten is het echter heel lastig om te kiezen waar jij in stapt. Het lijkt mooi om ergens vroeg in te stappen op extreme rendementen te kunnen maken. Realiseer je echter goed dat er ontzettend veel rommel tussen zit en de kans op jouw x100 of x1000 daarmee beperkt is. Natuurlijk kun je een keer geluk hebben, maar dat kan ik het casino ook…

Veelgestelde vragen crypto

Conclusie

Welke cryptocurrency je ook gaat kopen, wees je er bewust van dat ook dit een spel van de lange termijn is. De markt is nog heel jong en kan er veel gebeuren binnen deze industrie. Bedenk je ook goed dat sommige van de crypto-projecten die ik heb genoemd, soms nog maar 1 of 2 jaar oud zijn en toch al een behoorlijke omvang hebben.

Ik verwacht zelf dat crypto de toekomst is, maar welke munten de grootste zullen worden, blijft voor mij ook gissen. Mijn portfolio heb ik dan ook verpspreid over deze projecten omdat ik echt verwacht dat deze toekomstwaarde hebben. Ik ga niet de hele dag zitten kijken naar de koers, maar hou wel het nieuws rondom deze projecten in de gaten. Belangrijk nieuws zoals regelgeving, landen die bepaalde projecten adopteren, grote (commericiële) samenwerkingen of Chinees fake news, kunnen van grote invloed zijn op de koers.

Heb jij nog tips op suggesties? Laat het me weten via de comments!

Let op: dit is géén financieel advies

Deze content is geen financieel advies en is puur educatief van aard. Ik probeer mijn mening en visie te delen maar doe geen aanzet tot aan- of verkoop van crypto. Doel altijd zelf onderzoek en investeer nooit meer dan je kunt missen.

Plaats een reactie