Waarom Je Eigen Huis Geen Belegging Is

Er wordt vaak gedacht dat het kopen van een eigen huis een goede belegging is. Maar is dat ook zo?

Huis als belegging

Ja, dat lees je goed: je eigen huis is geen belegging! Ondanks dat we met z’n allen zijn opgevoed dat het kopen van een eigen huis een goede belegging is, durf ik te stellen dat dat niet zo is. In deze post leg ik je uit waarom.

Wat levert je eigen huis je op?

Behalve woongenot, niet zoveel meer. Natuurlijk, wanneer je je huis voor een goede prijs hebt gekocht en deze met een flinke winst kan doorverkopen, lijkt je eigen huis in eerste instantie op een goede belegging. Zeker in de huidige markt, waar de huizenprijzen de pan uit rijzen. Maar dit geldt natuurlijk alleen wanneer je je huis gaat verkopen. Daarnaast is de winst ook alleen te cashen wanneer je geen andere woning terug koopt en gaat huren of een goedkopere woning gaat kopen. Alhoewel dit een strategie kan zijn, zie ik het eigen woonhuis niet als belegging. Of, zoals Rijke Pa dit zou zeggen: het eigen huis is geen asset maar een liability (check ook deze post over assets & liabilities).

Want: je eigen woonhuis levert je geen geld op, maar kóst het je geld om er te wonen: hypotheekrente, verzekeringen, belastingen, gas, water en licht, onderhoud etc. (de secundaire woonlasten). Uiteraard kun je wel een ruimte verhuren (‘house hacking’), maar dat bespreek ik graag een andere keer wat uitgebreider.

Aflossen of niet?

Nu hoor ik jullie denken: maar wat nou als ik mijn hypotheek heb afgelost? Heel simpel: dan zijn je maandlasten een stuk lager, maar je secundaire woonlasten blijven. Én: je vermogen zit vast in je eigen huis. Je kunt immers niet met een dakpan betalen bij de supermarkt.

En zo lang je huis geen geld oplevert maar geld kost, is het wat mij betreft dan ook geen belegging (en dus een liability).

Zelfs wanneer je je woning verkoopt en de mogelijke overwaarde verzilverd (dus gaan huren of een goedkopere woning terugkoopt) heb je wel al die tijd de secundaire woonlasten betaald waar geen directe inkomsten tegenover hebben gestaan. Vanuit dat perspectief vind ik het dan meer op sparen lijken. Zeker geen belegging.

Heb jij een andere visie? Deel het in de comments, ik ben erg benieuwd!

Plaats een reactie