Hoe Leer Je Kinderen De Waarde Van Geld

In dit artikel geef ik je een aantal tips om kinderen de waarde van geld bij te brengen.

Kinderen en geld

Onze kinderen groeien op in een totaal andere wereld als dat wijzelf zijn opgegroeid. Met internet, social media en tal van digitale diensten is het tegenwoordig een stuk eenvoudiger om producten en diensten af te nemen zonder dat ze dat door hebben. Daarnaast worden ze de hele dag geconfronteerd met advertenties en reclame. Met één klik kun je wat kopen. Dat het fysieke geld naar de achtergrond is verdwenen, helpt natuurlijk niet mee. Het is daarom uitermate belangrijk om juist deze generaties de waarde van geld bij te brengen. In dit artikel geef ik je een aantal tips om jouw kind meer bij te brengen over geld en om ze klaar te stomen voor een financieel vrije toekomst.

Geef zakgeld gerelateerd aan prestaties

Dat klinkt misschien wat heftig. Maar zakgeld is een van de mooiste instrumenten om kinderen om te leren gaan en om ze de waarde van geld te leren. Daarom is het geen goed idee om kinderen ‘zomaar’ zakgeld te geven. In plaats daarvan kun je het zakgeld relateren aan bepaalde prestaties die ze verrichten. Deze prestaties kunnen natuurlijk vanalles zijn. Zo kijken wij iedere dag naar de bijdrage die de kinderen leveren aan het gezin zoals::

  • Tafel dekken/afruimen
  • Kamer netjes houden
  • Meehelpen met de was
  • Vaatwasser in-/uitruimen

Maar ook dingen als:

  • Goed tandenpoetsen
  • Huiswerk afmaken
  • Broertje/zusjes helpen

Het moet natuurlijk geen kostsschool worden of worden ingezet als machtsmiddel, maar het leert ze wel dat het geld niet vanzelf binnenkomt stromen.

De belangrijkste les is dat geld wordt ‘verdiend’ zodra ze waarde toevoegen voor het gezin of henzelf.

Leer kinderen over inkomsten en uitgaven en betrek ze hierbij

Wanneer je je kinderen het zakgeld uitbetaald, heb je ook de kans om ze te betrekken bij de inkomsten en uitgaven van de week. Het belangrijkste dat je ze hiermee kunt leren is dat inkomen het geld is dat er is verdiend en uitgaven het geld dat is uitgegeven.

Het is heel goed om ze te laten zien wat er binnenkomt en wat er allemaal weer uit gaat en waar dit naartoe gaat.

Qua zakgeld zijn ze natuurlijk vrij om te doen wat ze willen, maar je zou ook kunnen voorstellen dat ze een deel beschikbaar stellen voor de gezamenlijke uitgaven zoals boodschappen, internet en TV. Dit komt immers niet uit de lucht vallen!

Om het geheel wat tastbaarder te maken kun je gaan werken met verschillende potjes. Als volwassenen is het JAR-systeem erg handig. Je kunt dit ook voor de kinderen doen met hun eigen spaardoelen. Als ze nog klein zijn kun je dit het beste doen met echt geld. Zodra ze wat ouder zijn kun je over naar de digitale variant.

Vergeet ook niet om kinderen na te laten denken over het weggeven aan een goed doel!

Open een rekening voor ze

Rond de leeftijd van 7 jaar is het een mooie tijd om een rekening te openen voor je kind. Een eigen rekening met een eigen bankpas.

Wanneer je ze al hebt kennis laten maken met de verschillende potjes, is dit een mooie overgang. De meeste banken hebben wel een aparte oplossing voor kinderrekeningen, vraag dit even na voor de zekerheid.

Het mooie hiervan is dat ze op deze manier kennis maken met het ‘digitale geld’ en dat ze hun eigen transacties mooi in kunnen zien. Dit geeft ze een nog beter beeld van de waarde van geld.

Let wel op: tot 18 jaar behoort het ‘vermogen’ van je kind tot het totale gezinsvermogen.

Spoor je aan om ‘wat te doen’ voor hetgeen ze graag willen

Het is voor een kind soms lastig te begrijpen waarom hun vriendjes telkens de nieuwste telefoon hebben, een Playstation of ander cool (duur) speelgoed. ‘Waarom krijg ik dat niet?’ of ‘Ik wil ook een Playstation!’. Ze denken dat dit zomaar uit de lucht komt vallen. Maar het is juist extreem belangrijk om ze te leren dat je wel moeite moet doen om geld te verdienen om leuke spullen te kopen.

Naast zakgeld, kun je je kinderen de mogelijkheid geven om extra geld te verdienen. De makkelijkste manier is om ze klusjes in en om het huis te laten doen zoals het gras maaien, de auto of fiets wassen, de planten water geven, dieren verzorgen etc. Maar je kunt ze natuurlijk ook zelf wat laten bedenken om hun ondernemersdrift en creativiteit te prikkelen. Zo leren ze dat wanneer ze meer moeite doen, sneller bij hun (spaar)doelen zijn.

Wanneer ze een bepaald doel voor ogen hebben, is het JAR-systeem weer erg makkelijk. Zo kunnen ze namelijk hun eigen voortgang goed in de gaten houden.

Tip voor de pro’s: leer ze het 8e wereldwonder: samengestelde rente (compound interest)

Deze les van mijn leraar economie op de middelbare school zal ik nooit vergeten: het belangrijkste aspect van vermogen creëren of beleggen is TIJD. En laat kinderen nou eens een heel leven met tijd voor zich hebben!

Wanneer je je kinderen de basis van geld en hun inkomsten en uitgaven hebt geleerd, kun je ze kennis laten maken met samengestelde rente (compound interest). Door Einstein ook het wel 8e wereldwonder genoemd. Leer ze ook dat ze hun eigen kuezen kunnen maken: naast geld uitgeven of het sparen voor leuke doelen, kun je ze ook kennis laten maken met een derde keuze: investeren!

De beste manier om ze dit principe te leren is door ze het principe van samengestelde rente uit te leggen en het sneeuwbaleffect wat daarbij hoort. Met deze derde keuze leer je ze geld voor hen te laten werken! En het mooie is, hoe eerder ze hiermee starten, hoe groter het effect op de lange termijn.

Wanneer ze bijvoorbeeld een bedrag van €10.000,- investeren en een gemiddeld jaarlijks rendement hebben van 7%? Over 30 jaar is dat bedrag al meer dan €80.000,-. Maar als ze het nog eens 20 jaar laten staan is dat bedrag ruim €320.000,-!! Dus: hoe meer tijd, hoe sneller het gaat.

Afsluitend over kinderen en geld

Je kinderen vroeg laten zien wat de waarde van geld is en hoe geld werkt, geeft ze een ongelovelijke voorsprong. Zeker wanneer ze beginnen met een bijbaantje of gaan werken na hun studie. Ze zullen minder snel geneigd zijn om schulden te hebben of structureel geld tekort te komen. Ze zijn simpelweg een stuk verantwoordelijker wanneer het om geld en financiën aankomt.

Wel is het belangrijk om ze mee te geven dat het leven niet alleen om geld draait en dat de hoeveelheid geld die iemand heeft niets de maken heeft met hoe de persoon is. Een stevige set normen en waarden zijn veel bepalender, niet hoe rijk of hoe arm iemand is.

Tot slot kun je ze meegeven dat het ook goed is om af en toe iets te geven. Dit hoeft geen geld te zijn, maar bijvoorbeeld ook door hun ideeën te delen met anderen.

“The secret of living is giving”.

Anthony Robbins

Heb jij nog tips? Laat het me weten via de comments!

Plaats een reactie