Hoe Beginnen met Crypto?

Lees hier hoe jij je eerste stappen kunt zetten in de wereld van crypto. En nee, dat is helemaal niet ingewikkeld!

Hoe-beginnen-met-crypto

‘Hoe begin je nou met crypto’? Is een vraag die ik veel krijg van vrienden, familie en collega’s. Ik ben al sinds 2015 bezig met crypto, en had zelfs al meerdere Bitcoins in 2011 (en ja: die heb ik allemaal véél te vroeg verkocht…). Ik lees er veel over en praat erover met iedereen die het leuk vindt. Iedereen kent wel iemand die (veel) geld heeft verdiend met crypto en dat wekt altijd interesse. Van iedereen. Maarja, hoe begin je daar nou mee? In dit artikel probeer ik je stap voor stap uit te leggen hoe jij kan beginnen in deze post over crypto voor beginners.

Wat is crypto precies?

Voordat we meteen de diepte induiken, is het van belang om je een beetje te verdiepen in de achtergrond en techniek van crypto. De meeste bekende cryptocurrency is natuurlijk de Bitcoin. Maar wat is dat precies en hoe werkt dit?

Bitcoin (of een andere cryptomunt) is een zogenaamde ‘gedecentraliseerde digitale munt’ welke werkt zonder tussenkomst van centrale bank of beheerder. Het is een ‘peer-to-peer’ (gebruiker-tot-gebruiker) netwerk waarin transacties rechtstreeks tussen gebruikers onderling plaatsvinden. Transacties worden geverifieerd via een netwerk van ‘nodes’ en door cryptografie (versleuteling) opgeslagen in een centrale, openbaar beschikbare database. Deze database wordt de ‘blockchain’ genoemd. Deze blockchain is eigenlijk een soort grootboek, waarin alle transacties worden vastgelegd. Iedere keer komt er een nieuw block bij, waarin de wijzigingen zijn vastgelegd. Zo vormt het geheel een ketting van deze blocks. Vandaar de naam Blockchan. De blockchain is openbaar, dus voor iedereen toegankelijk en inzichtelijk en hiermee extreem transparant.

Hoe beginnen met crypto?

Nu je een klein beetje weet hoe wat de blockchain is, kun je eenvoudig starten met crypto door het volgen van deze stappen:

  1. Lees je in over crypto en de blockchain
  2. Bepaal je doelstelling(en)
  3. Zorg dat je geld hebt wat je kunt missen
  4. Kies voor een veilige broker of exchange
  5. Bepaal in welke muntje jij wilt investeren
  6. Beheer je munten in de juiste wallet
  7. HODL!

Hieronder zal ik alle stappen nog even duidelijk uitleggen:

1: Lees je in over crypto en de blockchain

Alhoewel het verleidelijk is om meteen als een gek van start te gaan met het kopen van crypto, doe je er goed aan om je eerst goed in te lezen in de wereld van crypto en blockchain. Ik heb je natuurlijk de basis uitgelegd, maar daarmee kom je niet goed genoeg beslagen ten ijs.

Begin gewoon op Wikipedia: lees je in over de blockchain, Bitcoin en crypto. Maar lees ook over andere munten zoals Ethereum en Cardano. Vervolgens is het zinvol om diverse sites over crypto te volgen zoals Crypto Insiders en Bitcoin Magazine. Er zijn ook tal van Engelstalige sites, waarvan ik CoinDesk en CoinMarketCap de fijnste vind. Die laatste heeft trouwens ook de meeste realtime prijsinformatie over (bijna) alle coins die er zijn. Ook hebben ze een tool waarmee je je portfolio eenvoudig op één plek kunt checken, mocht je op meerdere platformen handelen.

Geloof mij, deze stap slaan de meeste mensen over, waardoor ze min of meer aan het gokken zijn in plaats van investeren.

2: Bepaal je doelstelling(en)

Nog een belangrijke stap die veel mensen overslaan. Ga voor jezelf na wat je doelstelling is met crypto. Vind je het gewoon interessant en wil je wat spelen? Wil je snel rijk worden? Geloof je in crypto en wil je een belegging voor later? Wil je daytraden en daarmee geld verdienen? Heb je misschien een specifiek bedrag of spaardoel voor ogen? Schrijf het op en nog belangrijker: hou jezelf hieraan.

3: Zorg dat je geld hebt wat je kunt missen

Dit geldt natuurlijk voor alle beleggingen, maar zorg dat je geld hebt wat je (echt) kunt missen. Zit je standaard krap bij kas, moet je al flink lenen voor je studie of geef je je geld liever allemaal uit? Dan heeft het niet zoveel zin om te beginnen met crypto. Maar: ook al heb je niet veel geld, je kunt ook iedere maand een bedrag opzij zetten voor crypto. Dan laat je die nieuwe jas of sneakers maar een keer in de winkel staan… Ook met kleine bedragen is veel mogelijk, zeker wanneer je een lange termijn visie hebt (wat je volgens mij altijd moet hebben).


Je moet trouwens niet in paniek raken wanneer je portfolio flink schommelt. Crypto is nou eenmaal erg volatiel. Schrik jij er al van als je aandeel Shell met 3% zakt op een dag? Misschien is crypto dan toch niks voor jou…


4: Kies voor een veilige broker of exchange

Wanneer je echt zover bent om je geld in crypto te stoppen, is het van belang dat je een goede en vooral veilige broker kiest. Je wil niet dat je het risico loopt dat je je geld kwijtraakt voordat je uberhaupt crypto hebt gekocht.

Er zijn heel veel brokers en exchanges waar jij crypto kan kopen en beheren.

Zelf gebruik ik wel iets van 10 platforms, maar ik adviseer je om vooral mainstream te blijven bij de grote, erkende platformen:

Bitvavo

De meest bekende broker van Nederland en ook nog eens van Nederlandse bodem is Bitvavo. Bij Bitvavo kun je gewoon geld storten met iDeal en kun je het ook eenvoudig weer op je Nederlandse rekening laten uitbetalen. Het feit dat het een Nederlands bedrijf is en door de AFM wordt gecontroleerd, geeft een extra stukje zekerheid.

Op Bitvavo kun je de meeste mainstream munten kopen en verkopen, iets wat voor de beginnende cryptohandelaar meer dan voldoende is. Niet onbelangrijk: het platform en de app zijn heel erg overzichtelijk.

Binance

Binance is de grootste exchange ter wereld en dat is niet voor niks: Op Binance vind je heel veel coins, maar de interface is soms wat ingewikkelder voor de beginnende crypto belegger. Ik adviseer je echter wel om hier en account aan te maken aangezien Binance niet voor niets de grootste ter wereld is. Daarnaast zul je al snel merken dat je ‘op zoek bent naar meer’ in de wereld van crypto en dan kom je hier al snel uit.

Een klein nadeel is dat het tijdelijk niet mogelijk is om met iDeal te betalen en kunnen ze geen SEPA stortingen doen. Maar wanneer je al een account hebt op Bitvavo, kun je gewoon je crypto naar dit platform sturen om uit te laten betalen.

Coinbase

Coinbase is het eerste grote Amerikaanse crypto platform wat beursgenoteerd is. Coinbase lijkt veel op Bitvavo en heeft vooral mainstream coins. Omdat het bedrijf zo groot is en onder scherp toezicht staat, vind ik dit ook altijd een prettig platform om op te werken.

Let op: zet altijd 2FA aan!

Zorg dat je bij ieder account dat je aanmaakt ook gebruik maakt van 2FA (Two Factor Authentication). Dit maakt je account stukken veiliger, omdat je bij het inloggen naast gebruikersnaam en wachtwoord ook altijd een unieke code moet invoeren via een app of SMS.

5: Bepaal in welke munt(en) je wilt investeren

Accounts aangemaakt? Geld in de aanslag? Dan wordt het nu echt leuk: je gaat je eerste crypto kopen. Maar dan de grote vraag? Welke crypto kopen? Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden en is ook in grote mate afhankelijk van je doelstelling. Ben je op zoek naar ‘de nieuwe Bitcoin’ of zoals men zegt ’the next moonshot’? Dan wordt het al snel lastig en neig je naar gokken. Is jouw doel echter voor de lange termij en geloof je echt in de toekomst van crypto en de blockchain? Dan zou ik me in eerste instantie oriënteren op de coins die je in de top 30 kunt vinden (check hiervoor CoinMarketCap).

Probeer vooral niet de markt te timen. Dit kan niemand. Wel kun je met de juiste informatie een betere inschatting maken van de toekomst van een bepaald project.

6: Beheer je munten in de juiste wallet

Wanneer je crypo koopt op één van de eerder genoemde platformen, maak je automatisch gebruik van een zogenaamde ‘hot wallet’. Dit is jouw persoonlijke wallet, die direct gelinkt zit aan het netwerk. Bitvavo maakt als één van de weinige platformen trouwens gebruik van een ‘cold wallet‘; een wallet die niet direct in verbinding staat met het internet en dus beter bestand is tegen potentiële hacks.

Wanneer je portfolio groeit, doe je er verstandig aan om goed na te denken over de beveiliging van je coins. Laat dus niet alles staan op één platform (hot wallet) en spreid dit over meerdere platforms. Ook kun je gebruik maken van software wallets zoals Trust Wallet of MetaMask. Dit zijn in feite ook hot wallets, maar kennen ook een grote mate van veiligheid omdat ze deze zelf beheerd. Zorg wel dat je de unieke ‘keyphrase’ bij het aanmaken van een dergelijke wallet goed bewaard!

Wanneer je echt voor de lange termijn gaat, is het raadzaam om na te denken over je eigen storage door middel van een zogenaam de ‘Ledger‘, hiermee haal jij je coins ‘van de blockchain’ om ze zelf veilig op te slaan.

Let wel op: het is bij een Ledger van groot belang dat je je key niet kwijtraakt. Ben je deze eenmaal verloren, dan krijg je nooit meer toegang tot je crypt… Wees dus gewaarschuwd en bewaar deze key op een veilige plek.

De Ledger Nano X. Je eigen Fort Knox in pocketformaat…

7: HODL

Eenmaal in het bezit van crypto en na een tijdje in de wereld rond te neuzen zul je deze term vaak zien: HODL. Een verbastering van het woord HOLD en ontstaan uit een typefout van een enthousiaste crypto belegger. Men zag de grap er wel van in en heeft er later een afkorting gemaakt: Hold On for Dear Life. Hetgeen erop neerkomt dat je je crypto munten vooral zo lang mogelijk moet vasthouden.

Voor velen is dit één van de moeilijkste aspecten van crypto. Omdat de markt namelijk zo volatiel is, kun je soms in een kwestie van minuten veel plussen of minnen. Het is ook superleuk om je portfolio de hele dag te checken. Dit doet iedereen in het begin. Maar, neem van mij aan: je doet er beter aan om dit af en toe te doen, zeker niet elke dag en ga zeker niet zitten F5’en op CoinMarketCap. Laat het gaan. Wanneer jij de juist coins hebt uitgekozen, hou dan vooral het nieuws in de gaten om te kijken of de projecten nog goed bij je passen. Ga niet in paniek lopen verkopen, of als een gek lopen kopen. Blijf rustig.

Algemene tips voor crypto

  • Doe altijd eerst onderzoek, oftewel DYOR!!
  • Gebruik alleen geld dat je (voor lange tijd) kunt missen
  • Begin met kleine bedragen of met speelgeld
  • Zorg voor voldoende spreiding binnen je portfolio
  • Haal op tijd je winst binnen of haal je initiële inleg eruit.
  • Bewaar je wachtwoorden, keys en keyphrases op een veilige plek
  • Laat je niet gek maken!

Bonustip: cash is king

Wanneer je eenmaal bezig bent met crypto en je bijvoorbeeld regelmatig geld opzij zet om te investeren, is het ook verstandig om wat geld achter de hand te houden om bij te kopen op het juiste moment. ‘Buying the dip’, bijkopen wanneer een bepaald project in een dip zit.

Zelf hou ik de stelregel om 20 tot 30% achter te houden om bij te kunnen kopen op het juiste moment.

Nadelen en risico’s crypto

Het belangrijkste risico van crypto is dat je je inleg kunt verliezen. Net als op de beurs. Ik heb al gezegd dat de prijzen enorm fluctueren, dit kan soms ook een nadeel zijn.

Crypto kent natuurlijk ook veel negativiteit. Zo zouden digitale munten geen onderliggende (intrinsieke) waarde hebben en doordat het grotendeels anoniem is, veel crimineel geld aantrekken en witwaspraktijken faciliteren. Ook zijn er hele landen en instellingen tégen crypto en gebruiken hiervoor de media om dit kenbaar te maken. Daarnaast zijn er natuurlijk talloze frauduleuze projecten en pyramidespellen. Omdat crypto op dit moment nog niet gereguleerd is zoals andere financiele markten, lijkt het er soms ook op het wilde westen. Het is dus vooral belangrijk om vooraf goed onderzoek te doen: DYOR, oftewel Do Your Own Research.

Net als bij andere beleggingen (en eigenlijk alles in het leven) geldt ook hier het credo: “bezint eer gij begint”. Denk dus goed na of beginnen met crypto iets voor jou is en of je de risico’s goed kent en wilt aanvaarden.

Veelgestelde vragen


Transparantie: ik heb in dit artikel een aantal zogenaamde affiliatelinks geplaatst. Dit betekent dat wanneer jij je bijvoorbeeld aanmeldt bij Bitvavo, ik hiervoor een kleine vergoeding krijg.

Plaats een reactie