Het ‘JAR’-systeem is een methode om bewuster met je geld om te gaan en om voor verschillende doeleinden geld opzij te zetten in verschillende ‘JAR’s’ (potjes). Het systeem is bedacht door de Canadese schrijver T. Harv Eker en zorgt voor een duidelijk overzicht én ruimte met betrekking tot jouw inkomsten en uitgaven.
Het oorspronkelijke principe is om het geld in fysieke potjes te stoppen, maar het is natuurlijk handiger om voor ieder potje een aparte rekening te gebruiken.
Verdeling JAR-systeem
De basisverdeling, welke je kunt gebruiken als richtlijn is als volgt:
- 55% voor vaste lasten
- 10% voor je ‘financial freedom’
- 10% scholing en opleidingen
- 10% sparen
- 5% onvoorzien
- 5% liefdadigheid/sponsoring
- 5% vrij te besteden
Vaste lasten – 55%
Een groot deel van je inkomsten gaat (waarschijnlijk) naar je vaste lasten zoals: hypotheek, gas water licht, verzekeringen, boodschappen, vervoer etc.
Wanneer je net begint met het JAR-systeem is 55% een goede richtlijn. Hoe lager dit percentage is hoe mooier en hoe meer er overblijft voor de andere (veel leukere) potjes. Een doel op zich kan natuurlijk zijn om dit percentage naar beneden te krijgen.
Financial Freedom – 10%
Alhoewel ik er in deze post niet teveel op in ga, gaat Eker er vanuit dat je minimaal 10% van je inkomen opzij moet zetten voor ‘financial freedom’. Simpel gezegd gaat dit bedrag naar het opbouwen van passief inkomen. Dit zijn dus geen uitgaven, maar investeringen in assets die nu of in de toekomst geld opleveren.
Scholing – 10%
Dit geld wordt gebruikt voor de kosten van opleidingen, cursussen, seminars of boeken. Het is in ieder geval bedoeld om jezelf te blijven ontwikkelen. Op welk vlak dan ook.
Sparen – 10%
Deze rekening is voor de lange termijn en bedoeld voor de wat grotere spaardoelen zoals vakanties, een nieuwe auto, keuken, verbouwing of andere luxegoederen zoals een TV.
Onvoorzien – 5%
Dit geld is bedoeld voor reparaties, het vervangen van apparatuur etc.
Liefdadigheid – 5%
Dit geld is bedoeld voor donaties, sponsoring of andere vormen waarbij je onbaatzuchtig geld weggeeft.
Vrij te besteden – 5%
De resterende 5% van je inkomen is bedoeld om vrij te besteden aan uitjes, etentjes, tripjes etc. Je bent verplicht om dit daaraan uit te geven en mag deze pot niet langer opsparen dan drie maanden!
Tot slot
Het verdelen van je inkomen over potjes met specifieke doelen werkt heel erg goed. De percentages in dit voorbeeld dienen als richtlijn, je bent vrij om zelf wat aanpassingen te doen natuurlijk. Ook hou ikzelf meer van ronde bedragen en rond alles af naar hele Euro’s. Alles wat overblijft na de verplichte verdeling gaat in de pot ‘vrij te besteden’.
Ik zou zeggen: probeer het eens een jaar! En vergeet niet om jezelf als eerste te betalen!