LEGO Betere Belegging Dan Aandelen

LEGO blijkt een beter jaarlijks rendement te geven dan aandelen. Toch maar even de zolder op?

LEGO Belegging

Bij beleggen denken de meesten aan aandelen of obligaties. Edelmetalen, sierraden, tassen of horloges worden daarnaast ook steeds meer als beleggingsobjecten gezien. Maar LEGO? Daar denk je vast niet aan. Toch blijkt LEGO een heel interessant rendement op te leveren blijkt uit onderzoek. De marktprijzen van LEGO stijgen namelijk gemiddeld 11% per jaar. Daarmee presteert LEGO beter dan aandelen, obligaties, zilver, goud of verzamelobjecten.

LEGO Winstgevend

Economen van de Higher School of Economics (HSE) in Moskou hebben ruim 2.300 verschillende LEGO-sets onderzocht die tussen 1987 en 2015 geproduceerd zijn. Ze becijferden dat vooral ongeopende sets (nieuw dus) een sterke prijsstijging laten zien wanneer de set eenmaal uit productie is genomen. Daarnaast blijkt dat hoe ouder de set, hoe gewilder deze zijn en dus nog sterkere prijsstijgingen laten zien. In hun onderzoek zagen ze verschillende rendementen van -50% tot wel +600%!

Ook blijkt dat het vooral de grotere (en dus duurdere) sets zijn die het meeste in waarde stijgen. Dit komt waarschijnlijk omdat de oplages hiervan lager zijn en dat deze voor volwassenen ook aantrekkelijk zijn. De echte winstmakers zijn natuurlijk de sets die zijn ontstaan uit (al dan niet exclusieve) samenwerkingen met automerken of films zoals James Bond, Harry Potter en Star Wars. Maar bijvoorbeeld ook sets van unieke gebouwen zoals de Big Ben en de Taj Mahal.

Aantrekkingskracht

De redenen dat LEGO een goede belegging is lopen uiteen. Zo is de belangrijkste prijsdrijfveer het feit data LEGO sets altijd een beperkte oplage hebben. De meeste mensen kopen LEGO vooral om als speelgoed in te zetten en daardoor is het aantal complete (ongeopende) sets op de tweedehandsmarkt beperkt. Het aanbod wordt nog verder beperkt door de hardcore fans die er juist wél de waarde van inzien en de sets daardoor niet verkopen. Als laatste reden wordt bedacht dat de eigenaren van de sets vandaag de dag, de jeugd was van vroeger. De sets behouden daardoor een een sterke sentimentele waarde.

De onderzoekers tonen ook aan dat de prijzen van LEGO niet gevoelig zijn voor de rest van de markt. Zo stegen de LEGO-prijzen gestaag door ten tijde van de verschillende economische dips de afgelopen decennia.

Instappen?

Tot slot is LEGO natuurlijk een hele tastbare belegging en niet zo ingewikkeld als aandelen, ETF’s, kunst of crypto. Je kunt gewoon naar de winkel gaan, een set kopen en deze vervolgens netjes bewaren. Samen met het feit dat LEGO gewoon voor de meeste mensen betaalbaar is, maakt het tot een zeer laagdrempelige methode om te beleggen. Houdt wel rekening met een minimale beleggingshorizon van 3 tot 4 jaar alvorens de prijzen gaan stijgen.

Dus? Meteen als een gek naar de Intertoys rennen om de schappen leeg te halen? Nou nee. Lang niet alle LEGO sets zijn lucratief om als belegging aan te houden. Om te kunnen bepalen of een set in waarde gaat stijgen ligt aan tal van factoren en ik denk dat je je kansen het beste kunt inschatten wanneer je zelf ook een echte LEGO-fan bent. Maar het mooie van LEGO is dat je er altijd nog mee kunt bouwen wanneer het als belegging niet succesvol bleek…

Plaats een reactie