Passief Inkomen Genereren: 9 Haalbare Manieren

In deze post geef ik je 9 haalbare en realistische manieren om een passief inkomen op te bouwen.

Passief inkomen

Passief inkomen genereren klinkt misschien als muziek in de oren. Wie wil er nou niet geld verdienen terwijl je slaapt? Alhoewel het heel mooi klinkt, is passief inkomen niet iets wat je zomaar aan komt waaien. En de term ‘passief’ is helaas in de meeste gevallen ook relatief. Je zult er immers wel moeite voor moeten doen. Zeker in de beginfase.

Nu is de droom misschien een beetje uiteen gespat, maar ik deze post ga ik je toch een aantal manieren delen voor passief inkomen. De ene manier is wat eenvoudiger bereikbaar dan de andere. Immers, ook hier gaat wel een gouden regel op: ‘met geld, maak je geld’. Alhoewel het ook goed mogelijk is om met een heel klein budget te beginnen aan jouw bron van passieve inkomsten.

Wat is passief inkomen?

Passief inkomen is inkomen dat niet direct gerelateerd is aan de tijd of arbeid die je hierin stopt. Je hoeft dus niet telkens tijd of arbeid erin te stoppen om toch geld te verdienen. Dit is dus het tegenovergestelde van actief inkomen, waarbij je arbeid en tijd verruilt voor geld of salaris.

Het voordeel van actief inkomen is dat je meestal snel wordt ‘beloond’ voor je tijd en/of arbeid. Stop je met het ruilen, dan stopt ook het inkomen. Bij passief inkomen moet je (meestal) vooraf arbeid en/of tijd inzetten voordat je überhaupt wordt beloond. Ook kan passief inkomen nog gedurende lange tijd doorlopen zonder hier iets voor te doen. Het is nooit helemaal vrij van onderhoud, maar dat leg ik hieronder nog uit.

Voordelen van passief inkomen

Wat zijn nou, behalve dat je minder hoeft te werken, nou de grote voordelen van passief inkomen?

  • Extra inkomen: je bouwt een extra bron van inkomsten op waardoor je minder afhankelijk wordt van je actieve inkomen.
  • Flexibiliteit: je kunt in je eigen tijd en op iedere locatie bouwen aan jouw passieve inkomensbronnen.
  • Sneeuwbaleffect: wanneer je eenmaal een bron van extra inkomen hebt opgezet, open je automatisch de deur naar nog meer bronnen.
  • Schaalbaar: er zit eigenlijk geen limiet aan je succes. The sky is the limit!
  • Het is leuk: ook niet onbelangrijk! Het is namelijk super leuk om bezig te zijn met het opbouwen van een extra inkomstenbron.

Nadelen van passief inkomen

Waar voordelen zijn, zijn ook nadelen:

  • Het kost tijd: succes komt meestal niet in één dag. Het kost tijd om te werken aan een passieve inkomstenbron.
  • Het kost geld: afhankelijk van wat je gaat doen, kost het natuurlijk in het begin (naast tijd) ook geld. Maar dit hoeft niet veel te zijn.
  • Risico: wanneer je gaat beginnen met het opbouwen van passief inkomen heb je geen enkele garantie voor succes. Alhoewel ik er van overtuigd ben dat de aanhouder wint, bestaat de kans dat het niks wordt (maar eigenlijk moet je dit nadeel compleet vergeten!).
  • Nooit echt passie: passief betekent niet dat je achterover kunt leunen. Het vereist zeker het nodige onderhoud om jouw inkomstenbron(nen) op peil te houden.

Beginnen met passief inkomen genereren

Hieronder zet ik een aantal manieren van passief inkomen voor je op een rij. Ik heb daarbij vooral het passieve element in m’n achterhoofd gehouden. Het moet wat mij betreft gaan om maximaal één grote inspanning die gedurende een lange termijn geld blijft opleveren. Een webshop met fysieke spullen of dropshipping vind ik geen passieve inkomsten.

1: Vastgoed

De meest bekende en duidelijke manier van passief inkomen is volgens mij vastgoed. Door geld te investeren in een pand en deze vervolgens te verhuren, kun je een constante stroom van passief inkomen genereren. Daarnaast behoud je je investering in de waarde van het pand. Met een beetje geluk neemt deze ook nog toe over de jaren.

Daarnaast is het mooie van vastgoed, of beter gezegd een beleggingspand, dat deze wordt belast in Box 3. Je betaalt dus amper belasting over de huurinkomsten.

Het nadeel van vastgoed is dat het doorgaans niet erg goedkoop is om een eigen pand te kopen, en daarmee niet voor iedereen weggelegd. Daarnaast komt er natuurlijk veel meer kijken bij het investeren in vastgoed, maar daarvoor schrijf ik binnenkort een andere post.

1b: REIT’s

Dit hoort eigenlijk onder het kopje vastgoed, maar is een stuk bereikbaarder dan het (al dan niet samen met iemand anders) een heel pand kopen: REIT’s. Oftewel Real Estate Investment Trust. Een REIT is een soort fonds dat vastgoed aankoopt om te verhuren en worden vaak verhandeld op de beurs.

Doordat ze relatief eenvoudig zijn te kopen en verkopen zijn REIT’s een stuk toegankelijker dan het zelf kopen en verhuren van vastgoed.

DEGIRO biedt ook verschillende REIT’s aan. En, wanneer je via onderstaande link een account aanmaakt en start met beleggen, krijg je maar liefst €1000 gratis transactietegoed:

1c: Vastgoed crowdfunding

Een andere manier in vastgoed te investeren is via crowdfunding. Alhoewel je in de meeste gevallen dan niet direct of indirect de eigenaar bent, kun je met crowdfunding wel passief inkomen genereren met vastgoed. Maar om eerlijk te zijn valt crowdfunding meer onder het kopje ‘geld uitlenen’.

2: Dividend aandelen of ETF’s

Een andere manier is om geld te investeren in aandelen die regelmatig dividend uitkeren of ETF’s die dat doen. Bekende aandelen die regelmatig dividend uitkeren zijn bijvoorbeeld ASR, ABN Amro, Total, SBM Offshore, Vodafone, 3M.

Staar je echter niet blind op in het verleden behaalde resultaten want tja: die bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst…

Lees ook mijn artikel over ETF beleggen voor beginners.

3: Geld uitlenen

Je kunt je geld natuurlijk ook uitlenen en daarvoor rente ontvangen. Is er iemand in jouw omgeving die geld nodig heeft (check wel even waarvoor!), dan zou jij je beschikbare geld uit kunnen lenen in ruil voor rente.

Je kunt dit zelf (onderhands) lenen, maar er zijn ook verschillende crowdfunding platformen waar jij samen met anderen geld uit kan lenen.

Hoe je je geld ook uitleent, zorg ervoor dat je alles goed en duidelijk op papier vastlegd!

4: Affiliate marketing

Affiliate marketing is ook een erg mooie manier om een passief inkomen op te bouwen. Bij affiliate marketing, stuur jij (potentiele) klanten door naar een product of dienst en ontvang jij een kleine vergoeding wanneer deze klant iets koopt. Een goed voorbeeld is het affiliateprogramma van Bol.com. Talloze website-eigenaren sturen hun bezoekers door naar Bol.com in de hoop dat ze daar wat kopen. Zo krijgen hun een klein percentage van de omzet mee.

Affiliate marketing is enorm schaalbaar, maar je zult natuurlijk wel zelf eerst een podium moeten creeeren. Bijvoorbeeld een populare blog, social media kanaal of podcast. Onderschat dit dus zeker niet en het kan soms jaren duren voordat je een punt hebt bereikt dat affiliate marketing ook echt interessant wordt. Wel passief, maar daarvoor moet je wel behoorlijk actief zijn.

Zelf maak ik op Rijke Pa ook af en toe gebruik van affiliate links. Bijvoorbeeld van Bitvavo. Wanneer jij je aanmeld via mijn link, krijg ik een kleine vergoeding.

5: Schrijf een boek

Een boek is een mooi en ook klassiek voorbeeld van passief inkomen. Je schrijft ‘m één keer en je kunt er talloze exemplaren van verkopen.

Daarnaast ben je tegenwoordig niet meer afhankelijk van uitgevers en kun je bijvoorbeeld via Amazon heel makkelijk je eigen boek uitgeven. Zoals digitaal als in print!

Maar pas op: een boek schrijven en zelf uitgeven klinkt eenvoudig. Dat is het absoluut niet. Wil jij serieus een boek gaan schrijven, verdiep je dan eerst in de materie voordat je aan de slag gaat. Je zal niet de eerste zijn die al na een paar dagen vastloopt… Maak een plan!

6: Ontwikkel een (video)cursus

Net als bij een boek is kost het ontwikkelen van een cursus je een keer (veel) werk en kun jij daar als het goed is voor langere tijd de vruchten van plukken. Immers, je kunt de inhoud van de cursus keer op keer verkopen. Zorg er wel voor dat je de inhoud goed beschermd tegen plagiaat. Gelukkig zijn hier tegenwoordig veel handige tools en software voor beschikbaar. Ook hier is het belangrijk om een goed plan of draaiboek te maken.

En doe me een plezier: noem jezelf geen goeroe en ga geen cursus geven over dingen waar je eigenlijk geen verstand van hebt…

7: Verkoop digitale producten

Voor de creatievelingen onder ons kun je ook digitale producten verkopen of deze in licentie verstrekken. Denk bijvoorbeeld aan ‘stock photo’s’, foto’s die jij hebt gemaakt en in licentie verkoopt aan anderen om te gebruiken. Maar dat kan natuurlijk ook iets anders zijn zoals logo’s, kunst, templates, bouwtekeningen etc.

De producten zijn digitaal, dus je hoeft geen voorraad aan te houden en hoeft ze niet te versturen. Echt passief dus!

8: Ruimte of grond verhuren

Heb jij in of om het huis nog ruimte of grond die je niet gebruikt? Of misschien een bijgebouw of schuur? Verhuur deze dan! Je kunt bijvoorbeeld een kamer verhuren aan een student of (een deel van) je garage verhuren aan iemand die zijn of haar camper wil stallen. Kijk voor de grap eens op AirBnB: wie weet doe je er wat inspiratie op.

Of wat dacht je van een stukje tuin verhuren waar iemand anders een groentetuintje kan maken? Supersimpel en nog leuk ook omdat dit je weer direct met andere mensen in contact brengt.

9: Verhuur spullen

Je kunt natuurlijk ook spullen gaan verhuren. Alhoewel je hier wel werk mee blijft houden, zet je je geld wat je eerder in spullen hebt gestopt, wel aan het werk. Heb je bijvoorbeeld een aanhangwagen, caravan, camper, motor of boot? Of heb je misschien een bijzondere auto? Of heb je gereedschap of tuinmachines? Denk er dan eens aan om deze te gaan verhuren.

Dit kun je zelf regelen door lokaal aan het werk te gaan, maar er zijn ook diverse platforms waar jij je spullen gan verhuren. Zo is er voor het verhuren van je auto Snappcar, voor je motor Motoshare en voor gereedschap Peerby. Ook deze vorm van passief inkomen genereren heeft weer als bijkomend voordeel dat je met andere mensen in contact komt. Altijd leuk!

Bonus: Ga bloggen!

Tja, je kunt natuurlijk ook gaan bloggen (net als ik!). Alhoewel ik Rijke Pa puur als hobby zie, kun je ook met bloggen een passief inkomen opbouwen. Wanneer jouw blog flink wat bezoekers trekt, kun je overwegen om advertenties op je site te plaatsen of te werken met affiliate links.

Er zijn talloze voorbeelden van succesvolle bloggers die hun vaste baan hebben opgezegd om zich fulltime op het bloggen te storten.

Waarom geen webshop of influencer of YouTuber worden?

Deze ontbreken inderdaad in dit overzicht. En wel om de simpele reden dat deze vormen absoluut niet passief zijn in mijn ogen. Met een webshop kun je behoorlijk druk zijn. En dacht je dat die influencers of YouTubers de hele dag op hun gat zitten? Dacht het niet! Het creeëren van goede content is enorm tijdrovend! Natuurlijk, wanneer je eenmaal een bepaalde omvang en bereik hebt wordt het makkelijker. Maar je moet je publiek blijven voeden met nieuwe content. En tja: dat is net werken…

Geduld is belangrijk

En hoewel het natuurlijk mooi klinkt om geld te verdienen op de autimatische piloot. Besef je goed dat het best lang kan duren voordat je de eerste resultaten ziet. Geduld is essentieel. Maar ook doorzettingsvermogen. Inspiratie nodig voor dat laatste? Kijk ‘The Founder‘!

Nog belangrijker: wat ga je met je passieve inkomen doen?

Hopelijk heb je wat inspiratie gevonden en ga je aan de slag met passief inkomen genereren. Maar dan komt de vraag: wat ga je met dat (extra) geld doen? Uiteraard moet je dat zelf weten, maar ik zou dit geld opzij zetten om mijn financiële doelen (nog eerder!) te behalen. Immers, het is geld wat je anders niet had. Sparen kan natuurlijk. Of je hypotheek aflossen. Maar je kunt ook beginnen met ETF beleggen of nog spannender: beginnen met crypto.

Passief inkomen is niet oneindig

Onthoud goed dat passief inkomen niet altijd maar oneindig door kan gaan en dat je er altijd wel wat werk aan hebt om het te onderhouden. Zo moet dat verhuurde pand af en toe ook onderhouden worden. Moet je je cursus zo nu en dan updaten of moet je je collectie digitale kunst uitbreiden. Hoe passief het ook klinkt: voor niks gaat de zon op! Aan het werk dus eerst!

Heb jij nog andere manieren van passief inkomen genereren die volgens jij in dit overzicht ontbreekt? Laat het me weten via de comments hieronder!

Plaats een reactie