Beleggen in ETF’s is tegenwoordig razend populair. In vergelijking tot gewone aandelen of obligaties, zijn de kosten van ETF’s relatief laag en zorgen ze voor een gezonde spreiding in de je portefeuille. Daarnaast zijn ze makkelijk te begrijpen. In dit artikel leg ik je meer uit over ETF’s, wat je moet weten, hoe ze werken, hoe je ze kunt kopen en of ETF beleggen iets voor jou is.
Wat is een ETF?
ETF staat voor Exchange Traded Fund. Ze worden ook wel ‘Trackers’ genoemd. Het is een verzameling van verschillende aandelen die de werkelijke aandelen als het ware ‘volgt’. Ze lijken dan ook erg op op een beleggingsfonds.
Het grote verschil tussen ETF’s en een beleggingsfonds zit ‘m in het beheer. Bij een beleggingsfonds probeert de fondsmanager een zo hoog mogelijk rendement te behalen met een bepaalde selectie aandelen. Doordat de manager constant de markt analyseert, is dit een veel actievere vorm van beheren en vinden er tussentijds veel meer transacties plaats. Een ETF probeert eigenlijk alleen de waarde van de selectie aandelen te volgen, waardoor dit een veel passievere vorm van beleggen is. Mede daardoor zijn de kosten ook een stuk lager. Een ander verschil is dat je ETF’s veel gemakkelijker kunt kopen én weer doorverkopen.
Daarnaast hoef je ook niet bijzonder veel verstand van ETF’s te hebben om ermee te beginnen om toch zeer interessante rendementen te kunnen behalen. Beleggen in ETF’s vind ik daarom een hele mooie manier om beginnende beleggers kennis te laten maken met beleggen op de beurs.
Voordelen ETF’s
Het beleggen in ETF’s kent verschillende voordelen:
- Lage transactiekosten: doordat ETF’s passief worden beheerd zijn de transactiekosten relatief laag.
- Eenvoudig te kopen en verkopen: ETF’s kun je gedurende de handelsdag eenvoudig kopen en verkopen op verschillende markten.
- Goede spreiding en breed marktbereik: doordat ETF’s uit een verzameling aandelen bestaan, zorgen ze voor een gezonde spreiding.
Nadelen ETF’s
Natuurlijk zitten er ook wel wat nadelen aan beleggen in ETF’s:
- Mogelijk lager rendement dan ‘losse’ aandelen: doordat het een verzameling van verschillende aandelen is, is het rendementspotentieel lager dan bij individuele aandelen.
- ETF’s met beperkte liquiditeit: net als bij aandelen zijn er ook ETF’s die een beperkte liquiditeit hebben (ze worden niet veel verhandeld). Dit betekent dat het soms lastiger kan zijn om ze op ieder gewenst tijdstip te verkopen voor de prijs die jij wil.
- Niet gratis: alhoewel ETF’s voordeliger zijn dan het kopen van individuele aandelen of het beleggen in fondsen, is het zeker niet gratis.
Soorten ETF’s
Er zijn veel verschillende soorten ETF’s met verschillende strategieën. Hieronder een aantal soorten die populair zijn:
- Index ETF’s: dit zijn de meest voorkomende ETF’s. Ze proberen een bepaalde index to volgen zoals de AEX of de S&P500
- Commodity ETF’s: dit zijn ETF’s die gericht zijn op bepaalde grondstoffen zoals olie of goud.
- Obligatie ETF’s: deze ETF’s richten zich op obligaties van landen/overheden, bedrijven of gemeentes.
- Valuta ETF’s: deze beleggen in valuta of valuta-paren zoals EUR, USD of GBP.
- Industrie ETF’s: deze beleggen in een specifieke branche of industrie zoals tech, gaming, pharma of telecom.
ETF Risico’s
Net als gewoon beleggen op de beurs kent het beleggen in ETF’s ook risico’s:
- Marktrisico: net als bij individuele aandelen heb je altijd een marktrisico. Deze kan net zo goed omhoog gaan als dat deze omlaag kan gaan. Dit is bij ETF’s niet anders.
- Productstructuur: er zijn grofweg 2 soorten ETF’s, fysieke ETF’s en synthetische ETF’s. Bij de eerste worden de onderliggende aandelen ook daadwerkelijk aangekocht en bij synthetische ETF’s wordt de koers van de onderliggende aandelen nagebootst. Zelf beleg ik alleen in fysieke ETF’s.
- Valutarisico: doordat niet alle ETF’s in Euro’s zijn, krijg je bij buitenlandse ETF’s te maken met een valutarisico.
Hoe beleggen in ETF’s?
Hopelijk weet je nu wat meer over ETF beleggen en misschien ben je zelfs wel enthousiast (net als ik!). Het beleggen in ETF’s is relatief eenvoudig. De meeste (online) brokers bieden ETF’s aan in hun portfolio en het kopen en verkopen gaat net zoals bij gewone aandelen of obligaties.
Zelf beleg ik graag bij DEGIRO, een Nederlandse broker die een breed aanbod heeft van ETF’s. Maar je kunt ook ETF’s kopen via Bux, eToro, Binckbank of Saxo. Voordat je een broker uitkiest, doe je er goed aan om te kijken naar de verschillende kosten van ETF’s:
- Transactiekosten: de kosten die je maakt bij het aankopen en verkopen.
- Service fee: meestal een percentage die de broker in rekening brengt voor het beheren van de ETF’s
- Valutakosten: niet alle ETF’s worden in Euro’s verhandeld, dus bij ETF’s met vreemde valuta krijg je ook te maken met valutakosten.
DEGIRO heeft daarnaast een zogenaamde ‘Kernselectie‘. Dit zijn ongeveer 200 ETF’s waarvoor je helemaal geen transactiekosten betaalt. Wat mij betreft de perfecte manier om laagdrempelig met ETF’s te beginnen.
ETF beleggen iets voor jou?
Of ETF beleggen iets voor jou is kan ik natuurlijk niet zeggen. Ook hangt het sterk af van jouw doelen en jouw beleggingsstrategie.
Het zelf selecteren, kopen en verkopen van individuele aandelen is heel erg leuk. Maar ook arbeidsintensief. Ook heb je met normale aandelen te maken met hogere kosten. Daarentegen kunnen de opbrengsten ook hoger zijn, maar uiteraarde de verliezen ook…
Wil jij echter over de lange termijn een stabiel rendement, gezonde spreiding en wil je niet teveel omkijken naar jouw portefeuille, dan kan ETF beleggen een hele mooie optie zijn. En je kunt natuurlijk altijd kiezen voor een combinatie tussen aandelen en ETF’s. Aan jou de keuze!
In welke ETF’s beleg jij en waarom? Laat het me weten via de comments!